Xiamen

Under tiden som vi varit här i Kina är det bland annat i Xiamen som Anders har haft sina bruksbesök. Varje gång kommer han hem och berättar om det fantastiska hotellet och läser man på om staden verkar det dessutom vara en väldigt trevlig plats att semestra i. Staden har därför funnits med på vår attgöraiKina-lista. Lagom till Anders och tjejernas oktoberledighet fick vi äntligen möjlighet att åka. Anders skulle jobba några dagar och vi kunde åka med, skönt att komma ifrån Xi´an ett tag. Xiamen, som är en ö, ligger i södra Kina precis innanför Taiwan, vädret var soligt och temperaturen runt 30 grader, underbart med sommarkänsla igen!

 

Förmiddagsfika medan Anders jobbar, färskpressad vattenmelonjuice, 6 yuan (6 kr) styck. Signe fick ordna med beställningen, de senaste veckorna har de tränat mycket matord på kinesiskalektionerna, så hon visste minsann ordet för vattenmelon!

 

Det märks att Xiamen är en kuststad, i varje gränd finns det pärlor, fisk och skaldjur till salu.

Mellan fastlandet och ön Xiamen ligger en liten ö, Gulang Yu, i mitten av 1800-talet var detta en av de få platser som den kinesiske kejsaren lät öppna för handel med Europa. Det blev också tillåtet för utländska köpmän att bosätta sig på ön. Det här har präglat öns utseende, bebyggelsen påminner om europeiska 1800-talshus, det känns lite som att vara tillbaka i kolonialtiden när man går runt på de smala gatorna. Biltrafik (och mopeder/motorcyklar) är förbjuden, vilket är väldigt ovanligt i Kina och bidrar till att öka öns charm betydligt. Det finns några stränder men det är få som badar, vi blev inte sugna på att stoppa fötterna i det gråbruna Sydkinesiska havet.

  Kinesiskt strandliv

  Astrid showar och Signe gömmer sig för nyfikna kineser.

Gatuliv på Gulang Yu.

Ön är en stor turistattraktion för kineser och eftersom vi besökte den under Mooncake Festival, 30/9 och Nationaldagen 1/10 fick vi verkligen trängas, men det är roligt att titta på alla uppklädda familjer som får chansen att ha lite ledigt tillsammans. En sak som de verkligen tycker om att göra är att fota, allt och alla ska var med och gärna tillsammans med en blek västerländsk familj framför någon ointressant "sevärdhet".  Ibland blir det lite för mycket av det goda, det är t.ex. ofta som vi har publik när vi äter.

Bröllopsfotografering är stort i Kina. Det är inte alls säkert att paren på bilderna ska gifta sig inom den närmaste framtiden, de råkar bara vara på besök på en vacker plats och passar då på att anlita en bröllopsfotograf som tar bilder och lånar ut kläder. Par nummer två slängde på sig sin utstyrsel, tog fotona och så av med alltihop igen på ca 20 minuter. Sen åkte de tillbaka in till Xiamen med samma färja som oss, i jeans, t-shirt och tennisskor.

Astrid funderar på att köpa en liten babysköldpadda i en tät plastburk... Respekten för djur är obefintlig!

 
Hotellet hade satt upp en hoppborg till barnen under helgdagarna, klart vildast var fröknarna Leandersson! Efter hoppandet smakade det bra med lite mat vid restauranggatan utanför hotellet.
 
Mooncake Festival är en skördefest som firats i Kina i många tusen år, enligt traditionen ska man ge varandra Mooncakes, dessa säljs i vackra, dyra förpackningar. Kakan är väldigt stabbig, fyllningen görs av svarta bönor eller sesamfrön, det är väl inte en av de saker vi kommer längta efter när vi är tillbaka i Sverige...

 

 


Kommentarer
Postat av: Cristin

Jag måste åka till Kina igen! <3
Andra kommentarer onödigt, rymmer både positiva å negativa omdömen! ;)
Bröllopsresa kanske i förväg! Det är ju fantastiska bilder.... Tog inte du å Anders några??!!! Dåligt isf! Ser framför mig hur du ligger där på klipporna!!!! :)

2012-10-07 @ 18:03:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0