Om tre månader är det julafton...

och då är vi tillbaka i Sverige. Känns faktiskt väldigt bra just nu även om det mesta flyter på och tjejerna trivs i skolan så blir jag så trött på det här landet ibland. Idag, efter ett besök på Metro (enda affären där man kan hitta nödvändigheter som hushållspapper, importerad öl, creme fraiche och Corn Flakes), kom jag tillbaka fullständigt överlastad med saker och helt plötsligt får jag inte låna någon vagn av vakterna vid grinden. Méiyǒu bù (Nej, får inte... bla, bla, bla...) Metsos chaufför försökte verkligen men méiyǒu! Det händer ganska ofta här att det är méiyǒu, ingen prislapp på varan, ja då är det méiyǒu (för jobbigt/initiativförmåga saknas att hitta pris) eller taxi hem i regnet, méiyǒu, (vår adress låg inte åt rätt håll...) En annan sak som kan förvåna/störa lite grann är barnens kisseri... oj, jag blev visst kissenödig, ok jag sätter mig här... i dörröppningen till affären, mitt på trottoaren där alla går, under bordet på restaurangen!
 
Nu så, slut på den negativa kvarten! Ska gå och hämta tjejerna på skolan alldeles strax, på tisdagar och torsdagar går de lite längre dagar. Astrid myser med extrafröken Fiona i klassrummet eller biblioteket medan Signe spelar fotboll på tisdagar och lagar nyttiga mellanmål på torsdagar.
 
Det händer så mycket med Signe just nu, fröken Helen skickar med läsläxa varje dag och det har verkligen gjort susen. Nu läser Signe enkla böcker på engelska och skriver små meddelande både på svenska och engelska. Dessutom lärde hon sig att cykla utan stödhjul i söndags, efter den segern skrev hon på iPaden: "Ja kan sykla utan stödjul."
 
Nästa vecka är det Kinas nationaldag, den 1 oktober och det innebär en veckas lov för tjejerna och en veckas semester för Anders. Förhoppningsvis åker vi till Xiamen. Anders har lite jobb att göra där och vi har hört att staden ska vara väldigt fin. Det skulle vara underbart med miljöombyte.
  Signe skypar med finaste Tyra.
 
 Astrid med klasskompisen Sacha från Frankrike,
Fröken Miller från Jamaica och Fröken Fiona från Kina.
 
 
I lördags var vi inne i sta´n, lite krossade rutor och många militärer + fordon var det som vittnade om demonstrationerna tidigare i veckan.
 
Signe cyklar medan Astrid är ute på promenad med sina kinesiska mamma/mormor/farmorvänner.
 
 

Vattenläcka = ingen skola

I måndags åkte Anders iväg igen, det är som om vi lever två parallella liv, Anders och jobbet/tjejerna, jag och skolan. I början av oktober är det dock en veckas ledigt för hela familjen, det ska bli mysigt, vi tänker passa på att vara turister i och runt Xi´an.
 
Vi har en ny A yi, QiaoFeng, hon är duktig och rar. Den förra fick jag, efter en del vånda, "sparka", hon var aldrig i tid, jobbad 1,5 h istället för 3 h och var rätt kass på att städa. QiaoFeng och jag lyckas faktiskt prata lite grann med varandra, på en blandning av kinesiska, engelska och handfot-språket. Den gamla A yin vill dock inte riktigt släppa taget, i fredags dök hon upp igen, hon bara kliver rakt in i lägenheten och jag vet inte vad det är hon vill. (Det här har hänt vid ett flertal tillfällen.) Den nya A yin pratade med henne men förstod inte heller riktigt anledningen till hennes uppdykande. Vi får hoppas att det här var sista besöket.
 
 Vår nya A yi, QiaoFeng
 
Sent i torsdags kväll ringde de från skolan och meddelade att fredagens undervisning var inställd, det fanns inget vatten. De var inte säkra på när vattnet skulle vara tillbaka men barnen var lediga åtminstone fredag och måndag, långhelg alltså! Resten av kvällen ägnades åt sms, det var nämligen inte bara skolan som var utan vatten, de flesta familjerna runt skolan var också drabbade. Bara vårt område klarade sig, ibland har man tur! När vi pratade med våra kinesiska vänner så visade det sig att det var en gigantisk vattenläcka, 300 000 människor var drabbade.
 
På fredagen passade vi på att njuta av vår lediga dag, vädret var perfekt för utomhusaktiviteter. Vi åt lunch på Barbequestreet, Liz och de svenska familjerna Grimm och Skogsberg var med. Medan de vuxna åt i lugn och ro passade barnen på att leka och pyssla i leklandet. Efter lunchen gick vi till vår pool, där träffade vi fler familjer från skolan. Det blev en härligt solig utefredag!
 
 
Lördagen ägnade Signe, Astrid och jag åt shopping. Det krävs lite arbete för att få ihop beige och blå kläder till skolans dresscode, igår hittade vi i alla fall fina blå klänningar. Hoppas nu bara att det fortsätter att vara varmt för strumpbyxor verkar de inte ha här i Kina.
 
 
 
Signe och Astrid hann också med lek i shoppingcentrets lekland.
 
  
 

Stora tjejen!

I måndags kom Signe hem med sin första läsläxa och dagen efter lyckades hon knåpa ihop sin första fläta, det är någon som håller på att bli stor, minsann!
 
 

Solsemester och skolstart


Så var vi då tillbaka i Xi´an, det luktar kol, solen är varm och det är människor överallt. Vi var lite ledsna över att lämna Sverige men mest förväntansfulla inför allt nytt och spännande som hösten bjuder. Dessutom hade vi resväskorna fulla med svensk mat så när hemlängtan sätter in får vi ha ett litet kalas på kaviar, nyponsoppa, knäckebröd och lakrits.

Sommaren i Sverige har ju inte direkt skämt bort oss med sol och bad, det var därför en helt underbart härlig överraskning att se vår utepool full med vatten. Sista veckan på sommarlovet spenderades där!
 
Nu har dock terminen börjat, Signe, stora tjejen, går i ettan medan Astrid är kvar i förskolan. Nya fröknar, nya klassrum och nya kompisar gör att tjejerna studsar upp på morgonen för att så fort som möjligt komma till skolan. Hoppas det håller i sig hela terminen!
 
Anders fortsätter att turnera Kina runt, den här veckan håller han föredrag i Qingdao och nästa vecka är det en ny stad. Men vi är nöjda och glada för han kommer i alla fall hem till helgen!
 
Lite bilder på vår "privata" pool... Söndagen var väldigt fin, det hade regnat hela lördagen så för ovanlighetens skull kändes luften "ren" och "klar". Solen sken från en klarblå himmel och det gillar inte kineserna. Det anses fult och fattigt (= utomhusjobb) att vara brun i Kina, vi hade därför hela poolen för oss själva. Lyxliv!
 
 

RSS 2.0