Sportsday, födelsedagskalas och grillfest

Förra veckan var en förkyld men rolig och VARM vecka. Signe, Astrid och jag (+ungefär alla andra som vi känner här) åkte på Kinainfluensen men det går att göra massor med roliga saker ändå!

Tisdagen ägnades åt Sportsday, framförallt friidrott, eleverna sprang och hoppade längdhopp. Eric, Astrid och Signe fick varsin tjusig medalj av Mr Wong, skolchefen och Mr Owen, rektorn, för enastående prestationer! Dagen slutade med dragkamp mellan mammorna och eleverna. Tyvärr missade jag denna viktiga händelse eftersom Astrid hade druckit upp skolans festisförråd och behövde springa på toa varannan minut. Som tur var klarade sig mammorna utan min hjälp och gick segrande ur striden!Veckan innehöll också en sjukdag för tjejerna och ett besök på tygmarknaden för mig, jag beställde nya lakan till Signe och Astrids sängar. Vi får ju snart besök av familjen Leandersson/Hansson och då behövs det några fler lakan.

På lördagen var det Astrids stora dag, 3 år, helt makalöst vad tiden springer iväg. Hon fick nästan allt hon önskat sig, det var bara den orangea sportbilen i naturlig storlek som fattades. Efter en skön och lugn förmiddag med lite tårtkalas för Elin och Eric gick vi till Barbecuestreet tillsammans med Liz och Stan, familjen Grimm och familjen Skogsberg. Medan barnen lekte på leklandet, i hoppborgen och fiskade plastfiskar fick vi vuxna sitta i lugn och ro. Kvällen var jättehärlig ungefär 30 grader, lite bris och INGA myggor.


Söndagen spenderades i familjen Albrecht l i l l a trädgård. De hade bjudit ca 20 familjer från Sverige, Tyskland, Italien, Frankrike, Singapore, USA, Nya Zeeland och Kina på grill- och knytkalas. Solen sken och temperaturen gick upp till över 35 grader. Barnen hoppade studsmatta och svalkade sig i "poolen" medan vi vuxna trängdes i skuggan och svalkade oss med tysk öl. Det är verkligen en av de bästa sidorna med det här livet, att man hinner umgås med alla trevliga människor från världens hörn. Det blir nämligen ganska mycket tid över när städningen görs av en A yi och det inte finns någon gräsmatta att klippa!Idag har Susanne och jag varit på möte med rektorn, Mr Owen. Vi skulle prata om hur det är i Nursery/Reception, alltså förskolan. Men som vanligt med Mr Owen så blev det en massa annat också. Det slutade iaf med att vi ska ha ett nytt möte på måndag tillsammans med fler föräldrar (läs mammor) för att planera en skolfest OCH bestämma hur skoluniformerna ska se ut nästa termin. Jag är så förväntansfull inför detta med att designa uniformen. Kanske midnattssblå med cerise detaljer? Tycker absolut att tjejerna ska ha rutiga kjolar/klänningar och killarna ska ha likadana rutig slipsar, därtill vill jag ha vita knästrumpor på alla. Fortsättning följer...

Nu kanske det blir ett litet uppehåll i bloggandet igen för på tisdag kommer Åsa hit och tisdagen därpå landar Sven med familj. Ni är så VÄLKOMNA, vi ser verkligen fram emot besök!

Grattis världens finaste Astrid, 3 år!Idag firar vi Astrids treårsdag! Högst upp på önskelistan stod en rosa Barbiebil, precis en sån som storasyster har!

Tillbaks i vardagen

Som ni säkert märkt har mitt bloggande stått helt stilla men idag har jag verkligen ansträngt mig för en rejäl uppdatering.

Veckan som gått har vi försökt komma in i vardagen igen, det gick över förväntan för tjejerna i skolan med tanke på att de varit lediga i tre veckor.

Liz tog med mig och Susanne till en fantstisk liten affär inne i konstnärsområdet. Väldigt mycket fina småsaker och så hade de möbler, inte många men väldigt vackra. Anders och jag är sugna på att köpa med oss något hem, gärna en liten tibetansk byrå, de är fantastiskt fina.

Fredagen var det vinkväll hemma hos Liz, bara tjejer och lördag kväll var det couples night för Anders och mig. Signe och Astrid var hemma hos sin kompis Sophia och hennes kinesiska barnvakt. Vi var nio par som träffades på en portugisisk restaurang. De kinesiska kvinnorna i sällskapet tyckte att vi skulle göra ett bord för männen och ett annat för oss kvinnor. Så det blev inte så mycket av couples night men man får ta seden dit man kommer. Det var iaf en väldigt trevlig kväll och Signe var otroligt nöjd med Sophias barnvakt. Innan hon somnade undrade hon om man fick ta någon annans barnvakt...

Vi hann också åka till bästa sportaffären igen för inhandling av inlines till Signe. Hon har bestämt sig för att delta i skolans eftermiddagsaktiviteter, Clubs och där valt att lära sig att åka rullskridskor. Astrid har valt Pottery, vad tror ni om det?!?

Anders och jag oroade oss i onödan för Signes rullskridskoåkande. Hon håller balansen jättebra och gillar det verkligen. Ska bli spännande att se vad hon lär sig under de här sex veckorna.


P E K I N G

Den 2:e maj åkte Astrid, Signe och jag med mor, far och syster till Peking. Vi bodde på "Metsos" hotell enligt Anders rekomendationer. Hotellet var fint och billigt men FRAMFÖRALLT granne med Silkmarket. Jag var väldigt nyfiken på hur Peking hade förändrats sen mitt förra besök för femton (!) år sedan. En del var sig så klart likt, Himmelska Fridens Torg, Mao och Förbjudna staden till exempel men det mesta var annorlunda. Sist jag var där var det cyklarna som dominerade, tre- och fyrfiliga vägar med mängder av cyklister. Idag är det bilar istället! Silkmarket var också helt förändrat, 1997 var det en utomhusmarknad längs en gatstump idag är det ett femvåningskomplex med hur mycket (skräp) som helst att handla.

Redan första kvällen, efter en rejäl middag, gick vi på spaning bland alla stånd. Det fanns massor med roligt att köpa och nu börjar jag bli lite van vid prutandet också. Det hjälper att säga att man bor i Kina, då sänks priserna direkt och sedan kan man halvera dem en gång till. Så efter några timmar hade vi handlat Converse, sandaler, väskor, tenniströjor, leksaker och solglasögon i min styrka. De sistnämnda är jag otroligt nöjd med även om jag var skeptisk. "Optikern" tittade nämligen på mina vanliga glasögon och sedan fixade han solbrillorna på 30 minuter. Det du Cristin, hit måste vi igen och då ska jag pruta stenhårt, 500 kr var lite väl mycket!På torsdagen fixade Ida och pappa en tur till Kinesiska muren. Det finns flera delar att åka till, Badaling är mest känt och väldigt turistigt. Vi valde istället Mutyanyu, lite längre bort och enligt vår husbibel, Lonely Planet, lite färre turister. Det var ett bra val, med hjälp av linbana tar man sig ganska högt upp på muren med fantastisk utsikt. På hemvägen fick vi välja om vi ville besöka en silkesfabrik eller ett traditionellt, kinesiskt medicinskt center. Beställer man en tur här i Kina ingår det alltid något extra ställe dit ingen egentligen vill och där syftet är att få oss att göra av med pengar. Vi valde iaf det medicinska centret och medan vi fick fotmassage berättade en "läkare" om tankarna bakom traditionell kinesisk medicin. När allt var klart kunde vi få vår diagnos ställd och även köpa lite örter till te. En till två månders tedrickande skulle bota oss från alla krämpor! Då gör det väl inget att priset är hutlöst...Vi hade tur med vädret hela tiden i Peking, i maj kan det komma in sandstormar från Gobiöknen men på oss sken solen från en klarblå himmel! Det var dock väldigt varmt runt 35 grader.

Under fredagen besökte Signe, Ida, mamma och pappa Förbjudna staden medan Astrid och jag promenerade runt lite. Vi skulle bland annat försöka hitta Dragonfly, en SPA-kedja här i Kina som är kännt för sina vackra lokaler och duktiga massörer. Fredag eftermiddag var det nämligen dags för Idas födelsedagspresent, hon hade valt fotmassage och pedikyr, Signe, mamma och jag följde med. Två timmars himmelsk behandling resulterade i mjuka, sköna och snygga fötter för oss alla fyra. Jag önskar verkligen att de hade detta underbara ställe i Xi´an!Lördagen var sista dagen i Peking och sista dagen i Kina för mina föräldrar och syster, lite sorgligt men snart är det sommar och då ses vi igen. Medan pappa och Ida åkte cykelrikshaw i hutongerna, Pekings gamla statsdelar, shoppade, mamma, jag och tjejerna loss lite till på Silkmarket. Sen bar det iväg ut till flygplatsen och ett jobbigt avsked, speciellt Signe ville absolut inte åka till Xi´an, hon ville bara med mormor och morfar hem till Sverige.

När vi landade i Xi´an blev vi mötta av Anders, han hade landat en halvtimme tidigare.


Messmör, leverpastej, hushållsost och lingonbröd...

äntligen så kom då mormor, morfar och moster på besök. Tjejerna har haft nedräkning, Astrid var lite blyg till att börja med men sedan var det full fart. Dessutom hade de resväskorna fulla med "Sverige", mat som vi längtat efter, påfyllning till medicinskåpet, mitt kära shampo, sommarskor och tjejernas dockor!Vi hann med mycket under de två veckorna. Först på schemat var att fira Idas 30-årsdag, eftersom de precis kommit tog vi det lugnt men det blev iaf fika på Starbucks, shopping på Decathlon (en väldigt bra sportaffär) och middag på en japansk restaurang i närheten. På tisdagen besökte vi Dayanta, Stora Vildgåspagoden. Vi gick högst upp och beundrade utsikten, som var så där eftersom det var en ganska vanlig Xi´andag, grå och med smog i luften. Parken runt pagoden var dock fin och det fanns flera vackra Buddhor.Dagen efter var det dags för en tur in till sta´n, Muslim Market, Art street och muren skulle besökas. Ida fyllde på resväskan ordentligt i de muslimska kvarteren, det blev även shopping på Art street innan det var dags för en promenad uppe på Xi´ans mycket gamla stadsmur. Det var en solig och fin dag med lagom mycket folk.På torsdagen gick pappa, Ida, Astrid och jag på en låååång promenad i vårt område, jag ville visa lite annat än turiststråken. Kinesiska marknader och bostadskvarter kan vara lite ruffiga, bredvid bostadshuset ligger ofta soptippen och det springer gathundar överallt. Vi hamnade fel men till slut så hittade jag en gata jag kände igen. När vi väl kom ut bland mer modern bebyggelse undrade Astrid om vi var hemma i Sverige nu. Efter den utflykten fick Ida och mamma följa med till Metro för att handla mat.

Anders skulle egentligen varit hemma hela veckan men torsdag eftermiddag drog han till Chengdu och missade därför fredagens resa till Terracottaarmén. Det kommer ju dock snart fler släktingar så han får åka då istället. Vi hade guide under vårt besök bland lergubbarna, det var bra men tyvärr hade hon lite bråttom ibland. Den största hallen var den mäktigaste men alla tre gravarna var fint i ordning. Vi kom på förmiddagen innan massorna så vi hade verkligen möjlighet att titta ordentligt. Guiden berättade att på helgerna är det inte ovanligt med 70 000 besökare/dag. I Kina kan de verkligen konsten att trängas. Vi hann också med ett besök till Huaqing Hot Spring, här bodde en av Tangdynastins (ca 700 e.Kr.) kejsare med sin favoritkonkubin. Det var ett vackert parkområde med fina hus och näckrosdammar. Man kunde också ta en linbana upp till toppen av Mount Lishan för att se på utsikten. Linbanan var rätt dyr men vi tyckte ändå att det kunde vara värt det. Väl uppe stannade den i en skogsdunge, ingen utsikt alls. För att se något skulle vi betala ytterligare ett inträde... Det är väldigt ovanligt här i Kina med en entrébiljett som täcker allt.En av Anders kollegor hade tipsat om en fin bergsutflykt, den ville vi också hinna med under familjen Ringhs besök. Bussansvarig på Metso missförstår dock ibland vad det är vi vill så vi hamnade på ett helt annat ställe, också uppe i bergen men utan linbana och vandringsleder. Vi kunde iaf ta en skogsstig upp till ett litet tempel. Trots missen var det en härlig dag, solsken, frisk luft och natur! Det var första gången på väldigt länge som vi slapp asfalt och betong! På hemvägen stannade vi i en liten by och åt mat, en stor ångande gryta med fisk, grönsaker och chili. Inte någon barnmat direkt men väldigt gott för oss andra.På söndagen tog Anders, Ida och jag bussen in till sta´n, vi skulle cykla ett varv runt stadsmuren. Det var en fin tur med perfekt väder, hela varvet är 14 km så det tog ungefär en och en halvtimme med fotostopp. Sen promenerade vi runt lite i innerstan, hittade en fantastisk fruktsmoothiebar, handlade lite i de muslimska kvarteren, kollade in matstånden, det blev inte varken lunga eller komage idag heller. Ida tog bussen hem och Anders och jag stannade kvar i sta´n för middag och natt på hotell.Runt 1:a maj höll vi oss hemma, det är en stor högtid här i Kina och sådana dagar vill man helst inte vara på allmän plats! Anders skulle iväg på jobb igen, den här gången till Hainan och sedan vidare till... ja, vart var det nu??? Jag kan inte hålla reda på alla pappersmaskiner i Kina som behöver Herr Leaderssons hjälp!


RSS 2.0