Kommentarer...

Har varit superdålig på att svara på era kommentarer. Men nu finns en ny funktion på bloggen där det går mycket lättare, lovar fortsättningsvis att svara på alla era kommentarer! :-)

Glad midsommar!

 
 
 
Hoppas ni får en jättefin midsommar, i år kommer solen att skina, jordgubbarna vara söta, nubben kall och myggen bortflugna.

Vi kommer också att ha en fin om än lite annorlunda midsommar. Snart hämtar tjejerna och jag Cristin på flygplatsen och i kväll kommer Anders hem. Imorgon ska här firas med sill och nubbe från kära Sverige men utan jordgubbar, den säsongen är över sen länge här.

Vi tänker på er och snart ses vi, bara tre veckor kvar! 
 
 

Lugnet efter stormen

Nu var det länge sedan bloggen uppdaterades men Leanderssons Bed and Breakfast har varit fullbelagt ett tag. Det började med att Åsa kom i slutet av maj och dagen efter att hon rest tillbaka till Sverige landade Sven, Anna, Klara, Mårten och Hugo. Nu är det tomt och tyst i lägenheten igen, även Anders har gett sig av.

Förhoppningsvis kommer Anders hem på torsdag, tjejerna längtar väldigt mycket efter honom. Det har varit alldeles för många och långa resor här i Kinalandet. Eller som Signe uttryckte det, "Vi kan ju likaväl bo i Karlstad, vi träffar ju ändå aldrig pappa!"

Antikmarknad och Tempel of the Eight ImmortalsPå onsdagar och söndagar har de en liten antikmarknad intill ett gammalt taoistiskt tempel här i Xi´an, eftersom tempel och gamla grejer är intressant så lurade jag med mig Liz och Susanne hit. Marknaden var liten men hade många fina saker, bland annat vaser i blått och vitt, som jag blev väldigt sugen på. Tänk er en av dessa på vårt matsalsbord med en bukett röda tulpaner i, visst skulle det passa perfekt... Ska ta med mig Anders hit någon dag och pruta hårt, utgångspriset var nämligen 1300 yuan. Templet var vackert och fridfullt och kvarteren runt omkring var väldigt kinesiska. Helt enkelt en riktigt trevlig utflykt.


Kusiner på besökÅsa hade precis hunnit åka när nästa besök anlände, Sven, Anna, Klara, Mårten och Hugo. Innan de kom till oss hade de gjort Peking. Signe och Astrid passade på att ta lite ledigt från skolan så att de kunde njuta extra mycket av kusinerna. Första dagen i Xi´an tillbringades i vårt område, nudellunch på Barbecuestreet och sedan bad i "vår" pool. Vi var tvungna att återvända till Bbc-street två gånger till, Mårten var nämligen helt tokig i grillspetten där... jag tror att hans rekord till slut hamnade på 27 (!) stycken.

 

Barbecuestreet är ett antal restauranger som har en gemensam utegård, man kan beställa mat från flera olika ställen. Flera av restaurangerna har kolgrillar där de tillagar både kött och grönsaker, vi brukar beställa grillspett av nöt- och kycklingkött, helgrillad äggplanta med vitlök, grillat bröd och lite annat. Det är alltid mycket folk och enligt en av Anders kinesiska kollegor så är det här ett typiskt sätt för kineserna att umgås på. Förutom att det är trevligt och gott så är det också billigt, små nötköttsspett, 50 öre styck, en stor tallrik med nudlar och grönsaker, 12 kr, kycklingvingar, 6 kr och 0,6 l ölflaskor, 4 kr.

Efter slappardagen var det sightseeing som gällde i några dagar, cykeltur runt Xi´ans stadsmur och besök vid Terracottaarmén.På lördagen åke vi till Taiping, en nationalpark i bergen bara en timme från där vi bor. Så fort man lämnar staden blir luften bättre och det här var dessutom en riktigt vacker dag med blå himmel. Bergsturen var härlig, det är inte som en skogstur i Sverige dock, allt är väldigt tillrättalagt och det är folk överallt men det var ändå vackert med små fjällbäckar och stora vattenfall.Innan kusinerna återvände hem till Sverige blev det också lite shopping bl.a. i de muslimska kvarteren.Hej då, Klara, Mårten, Hugo, Anna och Sven, nästa gång vi ses är vi i Sverige. Jippie!

Åsas besök

Åsa kom med full resväska (mat, pyssel, böcker, filmer, medicin m.m.) och sedan fick vi göra vårt bästa för att den inte skulle gå tom tillbaka till Sverige. Detta var inget problem eftersom både Åsa och jag gärna shoppar!

Vi hann också med att vara turister, Terracottaarmén, muslimska kvarteren, Södra porten och Stora Vildgåspagoden. Dessutom stod ett besök hos Mr Wong, Internationella skolans skolchef, på agenden. Och som grädde på moset Brunch på Hilton och klippning á la Hollywood.

Även om besöket var kort så tror jag nog att Åsa fick med sig godbitarna av Xi´an hem till Sverige. Tjejerna och jag var nöjda och glada över sällskapet, Anders var som vanligt bortrest och Astrids sista kommentar när Åsa försvann bort i Metsobilen var "Jag älskar Åsa." Det är underbart med vänner på besök.Terracottaarmén, shopping i kvarteren vid Södra Porten, morgonpromenad vid lokala marknaden.Hollywoodlockar, besöket hos frisören innefattade även huvudmassage, priset var 40 kinapengar, vilket är ungefär samma summa i svenska kronor! Vi önskade båda att lockarna hade fått sitta i till dagen efter och Barnens Dag-brunchen på Hilton.Stora Vildgåspagodan och Happu Buddha. Vi smyglyssnade på en guide som visade runt en grupp från Australien. "Rub his belly if your sad and you will become happy, if you are happy rub it anyway because you will become even happier." Måste så klart testas...

Rumpnissar och fönsterputs

Det finns så mycket roligt och otroligt att berätta om Kinalandet. En av de saker som vi västerlänningar reagerar på är småbarnens klädsel. Vinter som sommar är deras byxor öppna i rumpan. Nu, när temperaturen ofta går upp över 30 grader känns det som ett ganska praktiskt plagg men i vintras, fy vad kallt det såg ut... Här kommer ett mysigt bildbevis! (O ja, jag frågade flickans pappa om det var ok med ett foto!)En annan intressant sak är säkerheten vid diverse arbeten på hög höjd. Jag hann inte riktigt med med kameran men killen som putsar fönster medan frun/flickvännen ser på hängde minuterna före det här med 2/3 av kroppen utanför fönstret. Tjejen höll i och för sig fast honom i benen men deras lägenhet ligger på 6:e våningen och hon ser ut som en typisk kinesiska... späd och pytteliten!


AssemblyFörra fredagen hade Signes och Astrids klass hand om veckans storsamling. De har arbetat med naturen och hur saker gror och växer. Under temat har de hunnit med att gå på utflykt, ha frukt- och grönsakspicknick och baka kakor. Inför samlingen hade barnen målat växter från frö till färdig planta och alla sina favoritfrukter. Signe och Fabrizia var de som höll i presentationen, först var Signe lite generad men när hon väl kommit igång med pratet ville hon aldrig sluta! De var härligt att se och höra henne! Fröken Georgina pratar ganska bred amerikanska, så det blir ingen Queen´s english för våra brudar.

RSS 2.0