Wacky Wednesday och Sverigebesök

Äntligen fungerar internet igen! Efter några dagar i isolering kan vi nu andas ut och se Biss och Kajs på Bolibompa, Skypa, maila, titta på nyheter och allt annat som behövs för att hålla humöret uppe och hemlängtan i schack!

Alla nära och kära som har fyllt år, 5, 11, 40 och allt där emellan, ni som har fått barn och du som korsat stora hav alldeles på egen hand. Stort, stort, grattis!!! Vi tänker mycket på er därhemma, Astrid har just nu en väldig hemlängtan. Vi tittar på kort, ser Loketfilmen och pratar om vad roligt det ska bli med vårens/sommarens besök.

På onsdagen hade Signes och Astrids klass Wacky Wednesday, de har precis jobbat med en bok som heter så och handlar om en pojke som vaknar till en dag då allt är tvärtom. Tjejerna hade valt att ta på sig kläder som inte passar ihop, vinterstövlar och solhatt. Fröknarna hade klätt ut sig så att vi inte kände igen dem och dessutom hade de möblerat om helt och hållet i klassrummet. Till lunch åt alla barn frukost! Det var trötta men nöjda barn som gick hem den eftermiddagen. Susanne och jag passade på att åka in till stan tillsammans med Linda, mamma till Signes och Astrids kompis Sophia. Det finns en frisör i Xi´an som bleker hår på västerländskt vis och nu tyckte Susanne att det var dags för henne att prova på detta. Det tog 3,5 h men resultatet blev jättefint och Susanne var nöjd. Under tiden gick Linda och jag i affärer och på den muslimska marknaden, Linda kommer från Kina men har emigrerat till USA. Det var väldigt praktiskt att ha med henne när man skulle pruta...



I söndags fick vi besök av Pontus, Rasmus, Annika och Per-Johan från Karlstad. Annika jobbar till vardags på Karlstads universitet men är under en månad gästföreläsare här i Xi´an. Pontus och Rasmus är ungefär lika gamla som Signe och Astrid. Det var verkligen jättekul att få träffa svenska kompisar och visa hur vi har det här i vårt område. Eftermiddagen spenderades ute i sommarvärmen på Barbecuestreet, familjen Skogsberg var också med. Vi fick hårt tunnbröd, lakrits, påskgodis, kaffe och 3 l fryspåsar, underbart med lite svenska smaker. Det är svårt att få tag på gott bröd här så tjejerna festade loss på tunnbrödet på kvällen.



Nu ska jag ta och sätta igång med packandet inför vår resa till Shanghai imorgon. Vi ser fram emot att se nya saker, åka världens snabbaste tåg (?), vara lediga tillsammans och förhoppningsvis hitta lite roligt att shoppa.






En riktigt bra vecka!

Hela familjen har haft en riktigt bra vecka, tyvärr har Anders spenderat den i en annan del av Kina. Resultatet av hans resa blev dock väldigt bra och nu ska han vara på hemmaplan ett tag, skönt! Tjejerna trivs äntligen i skolan, det är inga problem att gå upp på morgonen och när jag lämnar dem har de inte ens tid att kramas. Det känns fantastiskt och gör att jag kan njuta av mina dagar istället för att oroa mig för hur de har det. Vi har dessutom bestämt att lådorna ska stanna kvar i Sverige, vi har fått gardiner till tjejernas rum och en ny A yi som vet hur man städar. Allt börjar falla på plats...



Det här är Lisa (Signes docka) och Selma (Astrids docka). Lisa pratar lite engelska och älskar att äta banan, Selma däremot jollrar mest. Tjejerna och jag hade shoppingdag i lördags medan Anders flög hem från Changde. De har längtat så efter sina dockor, Linn och Alma men eftersom de ska stanna i Sverige fick vi ju leta reda på nya bäbisar! Nu saknas bara dockvagnarna!



Tisdag förmiddag åkte Susanne, Liz och jag till tygmarknanden. Jag ville ha nya lakan och varsitt täcke till Anders och mig. Vi hade allt det där i lådorna men nu blev det till att shoppa nytt istället. Jag tycker verkligen om att gå runt och titta på alla fantastiska tyger, det finns så mycket vackert. Mittenbilden föreställer Liz när hon viker ihop tyget till våra nya lakan. Det var en spännande och rolig upplevelse att se Liz pruta och förklara vad vi ville ha. När vi åkte tillbaka på fredagen visste vi faktiskt inte vad vi skulle få. Kinesiska är inte helt lätt och försäljaren trasslade till det. Susanne och jag hade beställt likadana uppsättningar men olika tyg. Dessutom ville Susanne ha fyra örngott medan jag bara ville ha två. Det gick ganska bra... Inga örngott till Susanne och sex till mig. Men Liz fixade så att de sydde det Susanne ville ha medan vi stod och väntade. Så nu sover vi i nya, snygga lakan! Anders och jag behöver dessutom inte dela täcke längre.



På torsdagen hade Xi´an Women´s club lunch på ett alldeles sprillans nytt hotell. Det skulle bjudas på gratisbuffé och överraskningar. Klart man måste med! Det fanns mat från alla världens hörn. Eftersom Anders alltid kommer hem från sina olika trippar runt om i Kina och berättar om all exotisk mat han stoppar i sig (sköldpadda, ankkinder, anktunga m.m.) tänkte jag faktiskt att jag också borde vara lite modig. Det blev sniglar och gåslever. Det smakade riktigt gott, speciellt sniglarna! Efter lunchen fick alla som ville manikyr. De hade osannolika lösnaglar med dekorationer av cernitlera, den ena fulare än den andra. Vad sägs om nallebjörnar, döskallar eller baseballkepsar?!?



På fredagen blev det sommar, det firade Astrid, Elin, Signe och Eric med en picknick på vår gård.



Söndagspromenad i vårt område. Magnolian blommar, det är alldeles, alldeles underbart! Meningen var att vi skulle fått besök av en familj från Karlstad som är här och arbetar i en månad. De har två killar i Signes och Astrids ålder, tjejerna såg verkligen fram emot detta. Tyvärr hade de fått magsjuka, vi får helt enkelt göra ett nytt försök nästa söndag. Det är bara att hålla tummarna för att de snabbt blir friska och att vädret är lika härligt.



Söndagslunch, tjejerna provade en kinesisk variant av pannkaka. Riktigt gott! Anders och jag hade planerat att äta vår lunch i solen på barbecuestreet. Där träffade vi flera familjer från skolan, så det blev en rolig lunch för barnen och trevligt prat för oss vuxna. Lunchen för hela gänget kostade 240 kronor, det är överkomligt!



Nu är våren kommen, nu är våren kommen...



Det har varit helt underbart väder i helgen, äntligen. Vi har väntat så, det har märkts på aktiviteten bland trädgårdsarbetarna att något har varit på gång men temperaturen har envist hållit sig kvar på nivåer runt noll. Och så poff, i lördags small det till, nästan 20 grader på eftermiddagen och en alldeles ljuvlig sol och faktiskt en aningens blå himmel. Vi får verkligen hoppas att det håller i sig för den 15:e mars stänger de av värmen i ALLA hus!

Trots att vädret var fint kunde vi inte riktigt njuta, Anders hade jobbat borta hela veckan och var tvungen att ge sig iväg igen på söndag morgon till ett annat bruk i en annan del av Tjing Tjong-landet. Dessutom insåg vi på fredagskvällen att de där himla lådorna från Sverige, fortfarande är kvar i Sverige! Man måste ha uppehållstillstånd i 365 dagar för att få ut godset men eftersom Anders kontrakt är på ett år och det tar en månad att få alla tillstånd så har vi inte nog med dagar... = inga lådor! Om vi skulle försöka få ut dem ändå kan resultatet bli att vi inte får dem alls. Byråkrati!!! Inga lådor innebär inga leksaker, böcker eller filmer till barnen, inga vår- och sommarskor, inga universitetsböcker till mig, alltså ingen c-uppsats o.s.v. Men som med allt annat anpassar man sig till situationen och gillar läget. Vi får väl ut och shoppa lite nu då! Passar bra att vi snart ska till Shanghai!

På söndagen hängde tjejerna och jag med familjen Skogsberg till Stora Vildgåspagodan. Det är ett stort område med alla möjliga förströelser, buddistiska tempel, köpcenter, restauranggator och fina promenadområden. Vi gick till Södra sjön, det var väldigt fint och välordnat med lekplatser, Mariebergsskogentåg, uthyrning av cyklar och MASSOR av människor. Om någon vecka när grönskan kommer igång på allvar blir det säkert mycket vackert runt sjön. Vi hann bara med en bråkdel, det kommer att bli fler besök hit!


10-årskalas

I torsdags var det kalas i svenskkolonin. Benjamin fyllde 10 år och det är så klart värt att firas. Det blev många presenter men den bästa av alla var nog ändå att farmor Vera var där. Till efterrätt bjöds det på semlor. Det var en jättetrevlig kväll men vi saknade så klart pappa Anders. Hela veckan har han tillbringat i Weifang, söder om Beijing.

Astrid förklarade allvarligt för alla gäster att pappa är i Kina. När jag frågade vart hon var så var det självklara svaret: -Hemma! Det har varit många resor till Kina för pappa Anders under hennes tre år här på jorden!



Benjamin (röd tröja) med sina födelsedagsgäster!






Ny frisyr

Lilla fröken Leandersson har bytt sina tunna lockar till en stilig page. Hon är väldigt nöjd och storasyster är riktigt sugen på att testa hon med. Vi får väl se...


Student of the week

Det har varit några dagar med riktigt tråkigt Xi´an-väder men idag känns det som om det äntligen har vänt. Smoggen har lättat, dammet har lagt sig och solen värmer! Vi har jag läst om sportlovsfirande värmlänningar som intar kaffet vid solväggen och blivit väldigt avundsjuka men nu tror vi återigen på vår!

I veckan har hemmafrun fått gå på Chat and wine, tygmarknad och ljusförsäljning. Det bor en jättegullig amerikanska, Liz, i vårt område och i tisdags kväll bjöd hon in till Chat and wine. Väldigt, väldigt trevligt, vi var åtta kvinnor från Kina, USA, Frankrike och Sverige som åt amerikansk pecannötpaj, drack franskt vin och pratade om livet som expat. Liz har vanan inne hon har bott i Kina i flera år! Målet med kvällen var att starta en bokklubb, jag MÅSTE ju bara ha en! (Som ni förstår kära svenska bokklubbsvänner så saknar jag er mycket, mycket, mycket!)

Tygmarknaden var fantastisk, massor av stånd som sålde alla möjliga tyger. Jag var där med Liz och Anisha från USA och de skulle köpa sängkläder. Man väljer tyg i ett stånd, försäljaren har massor av bilder med exempel och sedan syr hans skräddare upp allt medan man väntar. Det blir definitivt fler besök och då ska jag ta med mig kameran!

Liz måste ju fylla sina dagar så när hon inte ordnar trevliga vinkvällar eller köper snygga lakan så säljer hon doftljus från USA. Hela vår lägenhet luktar just nu rena lakan!

Anders har också haft en trevlig vecka, måndagen var han ledig eftersom han jobbat en söndag för några veckor sedan. Även torsdagen blev en hemmadag, fast då jobbade han. Fem minuter innan han skulle gå hem på onsdagseftermiddagen fick han reda på att kontoret var stängt under torsdagen. Ingen elektricitet! Ledig torsdag = jobb lördag. Tack vare internet kunde Anders dock rädda helgen! En annan spännande upplevelse var besöket hos frisören. Med tanke på priset, 20 kronor, var det ett helt acceptabelt resultat.

Veckans stora händelse inträffade idag, fredag. Signe har haft några jobbiga veckor i skolan, hon tycker inte att hon förstår och det har blivit mycket gråt. Men i onsdags bestämde Signe och hon hennes gulliga fröken Georgina att nu räcker det. Redan på torsdagen märkte vi en skillnad, hon var sugen på att gå till skolan och pratade bara om allt roligt som skulle hända. Och idag på veckans skolsamling/Assembly fick finaste, lilla Signe Student of the week! Mamma grät och Signe var så lycklig. Miss Georginas motivering var: For being balanced and happy when she comes to school. She is making new friends, learning to communicate in English and adapting to the class routines. Well done! Det var en mycket stolt mamma som tog sin två fina prinsessor med sig hem för en härlig helg!  



Student of the week!



Fredagsmys


RSS 2.0